نازل برج خنک کننده
نازل، nozzle است و نزول کننده نیست! بر خلاف ظاهر این واژه، یک کلمه از زبان خودمان نیست. افشانک یا نازل برج خنک کننده، قطعه ای از سامانه توزیع آب برج خنک کننده است. البته نازل در سامانه های بسیاری از جمله سمپاش ها، اسپری ها و هر دستگاه پاشنده، کاربرد دارد. اما پرواضح است که در این مقاله، هوشمند تهویه قصد دارد تا نکات کاربردی و مهمی را درباره نازل برج خنک کننده با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.
انواع توزیع آب در برج خنک کننده
در مقاله از جمله محاسبات آب برج خنک کننده و یا نصب برج خنک کننده، به کلیات این بخش مهم از کولینگ تاور اشاره شد. می توان گفت مهم ترین قسمت این بخش، مجموعه توزیع و پخش آب است. آب، حامل گرمای سامانه هدف است (مثلا نیروگاهی که قرار است خنک شود). این آب توسط لوله های انتقال، از سامانه هدف به درون برج خنک کننده می رسد. این آب بر روی پکینگ برج خنک کننده ریخته یا پاشیده می شود. پکینگ برج خنک کننده هم برای آب، سطح تماس زیادی با محیط ایجاد می کند که باعث خنک شدنِ بهینه آب می گردد.
توزیع آب در برج خنک کننده، به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود:
توزیع آب ثقلی (Gravitational water distribution)
توزیع آب اسپری نازل (Spray nozzle water distribution)
توزیع آب دورانی (Rotational water distribution)
توزیع آب ثقلی، به این صورت است که آب ابتدا در مخزن یا حوضچه ای در بالای برج خنک کننده جمع می شود. بخش جمع کننده آب، حفره هایی در زیر دارد. آب مستقیم وارد حفره ها شده و به نازل برج خنک کننده می رود. این نوع توزیع آب، معمولا در برج های خنک کننده خیلی بزرگ کاربرد دارد.
توزیع آب اسپری نازل به این صورت است که آب از لوله های پخش کننده مستقیم به نازل ها می آید. (در حوضچه یا مخزن بالای برج خنک کننده جمع نمی شود.)
توزیع آب دورانی، در برج خنک کننده مخروطی کاربرد دارد. به این صورت است که چند لوله که همه به مرکز وصل هستند، دوران می کنند و حین چرخش، از آن ها آب به صورت پرده ای بر روی پکینگ برج خنک کننده ریخته می شود.
نازل برج خنک کننده چیست؟
نازل چیست؟
یکی از قطعات برج خنک کننده که قطعا از مهمترین ها و چالش بر انگیز ترین هاست، قطعه ای است که در انتهای سامانه توزیع آب است؛ نازل برج خنک کننده. آب وارد این قطعه می شود و سپس پخش می شود. پخش شدن آب بر روی تمام سطح پکینگ برج خنک کننده، امر بسیار مهمی است. پکینگ برج خنک کننده ساخته شده تا سطح تماس زیادی برای آب ایجاد کند تا گرمای بیشتری به پکینگ و سپس به هوا انتقال داده شود. پس اگر روی تمام سطح پکینگ، آب پاشیده نشود، فسلفه وجودی پکینگ تا حدودی زیر سوال رفته است. به عبارتی، از ظرفیت واقعی برج خنک کننده استفاده نشده است.
یکی دیگر از چالش ها این است که مقطعی خیس شدن برخی بخش های پکینگ، احتمال رسوب و خرابی را خیلی بیشتر می کند. پس تمام سطح پکینگ، باید تماما آبدهی شود. پس واضح است، یکی از مهمترین مسائل فنی، طراحی و نحوه نصب، از لحاظ سطح پوشش آب است، که در قسمت بعدی این مقاله از هوشمند تهویه در این باره می توانید مطالعه بفرمایید.
ضمنا فراموش نفرمایید، هوشمند تهویه متخصص در حوزه برج خنک کننده است و در هر مورد می توانید به ما اعتماد کنید. درصورت نیاز به مشاوره، طراحی، ساخت و خرید قطعات برج خنک کننده – علی الخصوص نازل برج خنک کننده – با ما تماس بگیرید. با افتخار، در خدمتگزاری حاضریم!
دسته بندی و انواع نازل برج خنک کننده
نازل های کولینگ تاور، از چند منظر دسته بندی می شوند. محور همه این دسته بندی ها، نوع پخش کردن آب است. از جمله این دسته بندی ها، مراحل تقسیم آب، نوع سطح پوشش و یا مکانیزم پخشی است. اما در کل، به صورت ترکیبی، به برخی از انواع نازل برج خنک کننده اشاره می کنیم.
نازل حلزونی:
این نازل برج خنک کننده، برای وقتی کاربرد دارد که فاصله نازل با پکینگ خیلی کم باشد. درون این نوع نازل های کوچک، یک مسیر حلزونی خاص است که باعث می شود آب وارد شده را در ارتفاع کم، به میزان خیلی مسطح (با شعاع زیاد) پخش کند.
نازل مربع پاش:
یکی از نازل های نوین، مربع پاش است. این نوع نازل با مکانیزم جالبی که دارد، سطح پوشش مربعی را آبدهی می کند. پیش تر، نازل های گردپاش استفاده می شده اند اما به دلیل تضعیف عملکرد برج خنک کننده، امروزه از نازل های مربع پاش استفاده می شود.
نازل مدور:
مکانیزم این نوع نازل، مشابه آب پاش های پارک هاست. درون این نوع نازل ها، قطعه دوران کننده وجود دارد که هم نیروی دوران را از آب ورودی دریافت می کند، هم همان آب را به بیرون پخش می کند. فلذا این نازل، از قطعات برج خنک کننده غیر ثابت است و از این رو آن را نازل دینامیک یا متحرک یا چرخنده هم می نامند.
نازل های سه مرحله ای و چهار مرحله ای:
این نوع نازل ها، در چند مرحله آب را توزیع می کنند. به این صورت که آب پس از ورود به نازل، از چند لبه عبور می کند و در هر مرحله، به سطح پاشش کمی افزوده می شود.
نازل مازلی:
این نازل، یکی از نازل ها نوین است. عملکرد این نازل، بسیار بهینه است. نحوه عملکرد این نازل برج خنک کننده، به این صورت است که ابتدا آب از یک مجموعه مجرای تو در توی مخروطی عبور می کند. سپس آب از بدنه اصلی نازل خارج می شود، اما بعد از آن مجددا روی یک لبه می ریزد و پخش تر می شود، البته یکنواختی در جریان آب در حال ریزش هم صورت می گیرد.
نازل اکوجت:
این نوع نازل، شبیه نازل مازلی است. اما نازل اکوجت، آب وارد شده را ابتدا مستقیم از بدنه اصلی خارج می کند. سپس آب، روی یک مجموعه لبه مخروطی ریخته می شود. عمده کار طراحی دقیق و بهینه این نوع نازل، حول ارتفاع خالی نازل و نسبت شعاع لبه ها صورت می گیرد.
نازل اکو اسپری:
این نازل نوین و قدرتمند، برای برج های خنک کننده بزرگ طراحی شده است. نازل اکو اسپری معمولا در رده نازل های گران قیمت قرار می گیرد. این نازل، آب را در شعاع خیلی بزرگ پراکنده می کند، در حالی که پیستگی سطح پوشش حفظ می شود.
فراموش نکنید که در صورت نیاز به خرید قطعات برج خنک کننده، خصوصا نازل، با ما تماس بگیرید. به طور کلی، برای مشاوره، طراحی، ساخت، خرید قطعات برج خنک و هر امر دیگر، روی هوشمند تهویه حساب کنید.
خرید و نصب نازل برج خنک کن
در تهیه نازل برج خنک کننده، به چند مورد باید توجه کرد:
فشار کاری نازل
سطح پوشش (شعاع یا ابعاد)
ورودی نازل (نحوه اتصال و شعاع لوله)
طبعا باید با توجه به سامانه آب برج خنک کننده، نازلی تهیه کرد که با این موارد هماهنگ باشد. فشار کاری نازل در برج خنک کننده شما، باید کمتر از فشار اسمی نازلی که تهیه می کنید باشد. نحوه لوله کشی، حوض گذاری (در صورت لزوم)، تهیه و نصب لوله های دوران گر (در صورت لزوم) و نصب هر نازل در نقطه مربوطه، باید به طوری باشد که تمام سطح پکینگ آبدهی شود. ورودی نازل باید نظیر ورودی خروجی لوله آب پخش کننده یا محل نصب نازل باشد. البته گاهی اوقات در صورت عدم تطبیق، می توان از تبدیل ها استفاده نمود.
توجه داشته باشید که در صورت نیاز به محاسبه دقیق موارد و یا مشاوره در خصوص انتخاب نوع و جنس نازل، با هوشمند تهویه تماس بگیرید. هوشمند تهویه، متخصص در حوزه برج خنک کننده و نیز، تولید کننده و پخش کننده قطعات برج خنک کننده، در کنار شماست.
نکات ویژه خرید نازل برج خنک کننده
یکی از مسائل مهم و چالش ها در تهیه نازل برج خنک کننده، قیمت است. در حال حاضر برای برج های خنک کننده کوچک، ممکن است با کمتر از 100 هزار تومان به ازای هر نازل، کار شما راه بیفتد. اما بسته به میزان بهینه و عمری بودن کار، ممکن است هزینه شما بالاتر برود و تا 1 میلیون تومان به ازای هر نازل، بودجه لازم باشد. البته برای برج خنک کننده بزرگ – برای مثال برج خنک کننده سیمانی بالای 10 متر – نحوه هزینه کرد طبعا متفاوت است و همچنین، به جز خود نازل، فاکتور های زیاد دیگری باید بررسی شوند.
اگر به دنبال تهیه نازل هستید، همین الان با هوشمند تهویه تماس بگیرید. هر گاه تصمیم به خرید قطعات برج خنک کننده داشتید، بدانید هوشمند تهویه با بهترین اجناس در خدمت شماست.
یکی دیگر از چالش های بسیار مهم و عمومی، بحث رسوب است. رسوب علاوه بر ایجاد اختناق در لوله، باعث گرفتگی نازل هم ممکن است بشود. یکی از راه های مقابله با این موضوع، تهیه نازل با جنس ضد رسوب است. این نوع نازل ها در بازار موجود هستند و هر کدام یک میزانی از رسوب گرفتگی را تضمین می کنند. هر چه جنس بهتر باشد، هزینه بیشتری خواهد داشت.
از دیگر راه های مقابله با رسوب که البته خیلی مرسوم نیست، استفاده از دستگاه رسوب گیر است. این دستگاه ها به سختی در بازار قابل تهیه هستند. اتفاقا باعث افتخار است که برخی مهندسان و تولید کنندگان کشور عزیزمان ایران، جزء پیشتازان تولید این نوع دستگاه ها در جهان هستند.
یکی از امور مهم نگهداری و تعمیر برج خنک کننده، بازرسی چشمی است. در مقاله نگهداری و تعمیر برج خنک کننده، هوشمند تهویه به بررسی این موضوع پرداخته است. از جمله مهمترین کار هایی که با بازرسی چشمی انجام می شود، بررسی نازل از جهت رسوب گرفتگی است. در هر صورت، چه دستگاه رسوب گیر دارید و چه از بهترین نازل های ضد رسوب استفاده می کنید، این بازرسی به صورت دوره ای واجب است.
سخن پایانی
امیدواریم این مقاله برای خوانندگان گرامی مفید بوده باشد. شما می توانید در صورت نیاز به تهیه نازل برج خنک کننده و هر مورد دیگر از قطعات برج خنک کننده، به ما اعتماد کنید. با ما در ارتباط باشید. ضمن مشاوره، ساخت و خرید، برای انتقال انتقادات و پیشنهادات نیز، با نظرات مفیدتان به هوشمند تهویه کمک کنید تا مطالب بهتر و مفید تری در اختیار شما سروران گرامی قرار دهد.
به امید توفیق روز افزون خداوند در لحظه لحظه زندگی همه